Föreningen Film- och Mediepedagogiks fortbildningsdagar i Åre

Mörkret faller och stormen river i de pinade björkarna utanför. Veden sprakar i den öppna brasan. Föreningen Film och mediapedagogik har precis avslutat sina fortbildningsdagar i Åre. De som hade flyg att passa är redan avresta medans resten väntar på nattåget söder över senare i kväll. Som vanligt har det varit otroligt givande och inspirerande. Tack Stefan Ek och Filmpool Jämtland för ett fantastiskt arrangemang.

Från vänster: ordförande Daniel, Nina, Ida, Stefan och Lotta

Dag ett:

Efter ankomst tog vi bil uppåt fjället, och när vi stannade stod en bandvagn och väntade för att ta oss den sista biten upp till Buustamon halvvägs mot toppen. Vi samlades i restaurangen för lite frukost och sedan var vi igång.

En trappa upp hittade vi vår seminariesal där vi fick se solen gå upp över den jämtländska fjällvärlden. Stefan hälsade välkommen och sedan berättade alla var för sig om vad som händer i verksamheterna på respektive ort ute i landet. Vi har så mycket gemensamt.

Sedan berättade Fredrik Holmberg, Filmpedagogerna om UNESCOs projekt med MIL, Media and Information Literacy, och deras aktuella utbildningsplan för att göra alla världens lärare mediekunniga. Dels finns här otroligt mycket att hämta för alla som är intresserade av att modernisera den svenska skolans språk-, text- och medieundervisning. Samtidigt har de svenska läroplanerna väldigt mycket att lära av detta FN-initiativ. Formuleringarna i Svenska styrmedel är fortfarande mycket vaga på detta område och hålen som måste fyllas är stora. Vi hoppas att FNs arbete med MIL blir gott bränsle i debatten om film- och medieundervisningens betydelse för den svenska skolan. 
Under nästa år kommer detta oerhört intressanta arbete att lanseras i Sverige genom Svenska UNESCO-rådets försorg.

Stefan, Lotta, Monica, Kjell och Ina

Efter lunch presenterade Ulf Dalquist, forskningsansvarig, omvärldsanalytiker och filmgranskare på Statens Medieråd, vad de gör och vilka deras uppdrag är. Myndigheten bildades den 1:e januari i år och är en sammanslagning av det tidigare Medierådet och Statens Biografbyrå. Trots att de bara funnits i ett knappt år har de redan lyckats prestera en hel del med sina begränsade medel.
 (I sammanhanget måste ”Expert på medier” nämnas. Den finns att hämta på myndighetens nya hemsida.
) Framtiden kommer med stor säkerhet, enligt Ulf Dalquist, att präglas av arbete med ”mediekunnighet”. Detta arbete anser man vara den bästa vägen för att uppfylla myndighetens uppdrag med att hindra skadlig mediepåverkan bland barn och ungdomar.
 Det engelska begreppet ”media literacy” beskriver hela detta fält. Man har länge tvistat om den bästa översättningen till svenska. Tyvärr har vi inget vedertaget begrepp som i motsvarande utsträckning omfattar vad det handlar om.

Mediepedagogik kan idag betyda allt från, att man bygger hela sin undervisning i alla ämnen på de medier och uttryck vi omges av, till att man visar en film eller använder datorer någon gång. Mediekompetens behöver inte betyda att man förstår vad det är vi gör med medierna. Det kan i värsta fall bara betyda att man är duktig att trycka på knappar. Media literacy fokuserar på färdighet, mediepedagogik på metod. Mediepedagogik kan idag betyda allt eller inget. Därför har man på myndigheten bestämt sig för att i fortsättningen använda just begreppet mediekunnighet.
 I nuläget håller man på att etablera kontakt och samarbeten med alla andra berörda myndigheter, institutioner och verksamheter. Det märkliga med den Svenska situationen är att man kommunicerar med Skolverket, men att det inte finns något intresse från utbildningsdepartementet sida överhuvudtaget. Media är kultur. Området media i undervisningen har i Sverige länge ansetts mera som en lyx.

Kjell, Ina, Claes, Juha och Chris

Myndigheten har även i uppdrag att kartlägga antidemokratiska budskap på internet. 
Justitiedepartementet arbetar med liknande frågor i relation till rikets säkerhet. De har därför samtalat med varandra om dessa frågor och vi får hoppas att Ulf Dalquist och hans kollegor lyckas övertyga justitiedepartementet om att mediekunnighet är en fråga om rikets säkerhet. Det vore i sanning ”a dream come true”.
Vi önskar dem all framgång i det arbetet.

Ulf Dalquist talar myndigt om "mediekunnighet"

Del två kommer snart…

Annonser

Publicerat på december 9, 2011, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: