Del 2. av Film- och Mediepedagogiks fortbildningsdagar i Åre

Efter kaffe var det Ida Qvarnström från Reaktor Sydosts tur att stå vid rodret. Det finns inga regler, och fanns det skulle vi gärna bryta emot dem. Nu var det dags att leka enligt Ida. Vi skulle få vara Homo Ludens, den lekande människan, en stund. För en tekniktrött och app-sjuk människa som undertecknad var det absolut den rätta medicinen.

YouTube lanserade i juni i år en enkel redigeringsfunktion. Allt du behöver är ett YouTube-konto. En väldigt bra start för den som aldrig redigerat förut. För den vane känns det kanske väl begränsande. I redigeraren finns laglig musik och en otrolig mängd film att plocka ur som är Creative Commons. Att detta ligger i världens näst största sökmotor är till god hjälp. Redigeraren är gratis.

YouTube editor är en bra början om man inte redigerat förr.

SAM-animation är ett litet animationspaket som kostar pengar. För ca 700  kronor får man ett program och en liten ställbar kamera. För den som tidigare jobbat med animation och slitit med kamerainställningar, band, sladdar, stativ och ännu flera sladdar så är detta som att komma till himmelriket. Om du redan har en dator så gör detta lilla paket att du kan bli kreativ per omgående.

Rent och avskalat, och lätt som en plätt.

StoryMaker är en app för din padda och gjort för de mindre barnen. Där kan de göra bilder genom skapa karaktärer och miljöerna de skall vara i. Att det blir bilder och inte film kan vara enkelt och skönt för en del. Tyvärr är det alldeles för begränsade, och man känner sig färdig med det efter tio minuter. Vill man sedan berätta Rödluvan och vargen får man börja betala. Lurendrejeri.

Gratisversionen kan roa en liten stund, men känns mest väldigt tunn.

Community filmmaking och redigering i Stroome och JayCut hanns inte med i den utsträckning som vi hade önskat men vi hann undersöka, använda och fascineras av Story Board Generator som skapats av ACMI Australian Centre for the Moving Image. De erbjuder en imponerande resurs som i princip utgör en grundläggande filmkurs. I Story Board Generatorn så kan du skapa avancerade storyboards utifrån genre och med instruktioner för hur inspelningen skall gå till. Processen liknar den professionella och när man är klar kan man få se sin skiss som just en liten film. Mycker lovande material.

Detta är en väldigt användbar del i en mycket större resurs.

Nu hade vi suttit stilla så länge att vi behövde bli lite fysiska. Vi bröt upp och klädde om till badrock. Alla fick plats i samma badtunna. De modiga rullade i snö. Där satt vi mitt i fjällvärlden med istappar i håret, sippands på våra drycker och hörde Stefan berätta om då han var stand in för George Clooney. Allt medans fullmånen ylade över hustaken.

Före maten hade Lotta förberett en liten aperetiff, eller amuse bouche var namnet. Ljuvligt sätt att väcka smaklökarna, som en liten uppvärmning inför kvällens trerättersmiddag som i princip byggde helt på Jämtländska specialiteter. Jag säger bara renhjärta.

Dagen avslutades med filmmusikquiz, även den välkomponerad av Lotta. Sedan sov vi alla som barn.

Del 3 kommer snart

Annonser

Publicerat på december 10, 2011, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: