Om vi och dom – terrorister, extremister, muslimer och kristna i medierna.

De senaste dagarna har det hänt massor rörande frågor om terrorism och extremister. Sverige har just skapat en ”Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism”. Hur man uttrycker sig och vilka ord man använder kan verkligen diskuteras, vilket görs ex. här: http://copyriot.se/2011/12/12/radikalisering-ar-extremism-och-extremism-ar-antidemokratiskt-om-regeringens-nya-flumsprak/ . Då det varit årsdagen av den förste muslimske självmordsbombaren i Sverige så har det skrivits och diskuterats mycket kring detta brott. I Göteborg har även tre män anklagats för mordplaner på Lars Vilks – dessa muslimer sägs göra det pga Vilks teckningar av Mohammed. Samtidigt har det gjorts en hel del spännande reportage kring liknande frågor fast med helt annan utgångspunkt. Sveriges radio har gjort en mycket gediget reportage kring de män som även de i Göteborg,  skulle spränga Nordstan. Lyssna på reportaget från Ekot här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3437&artikel=4856959. Dagen innan gjorde man ytterligare ett bra reportage om mannen som kallas serieskytten i  Malmö (lägg märke till att han inte kallas terrorist). http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4855483.

Igår den 14 december visade även SVT ett Uppdrag granskning som handlar om ”de som förklarat krig mot Islam”. Ni kan se programmet här:

http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning

 

Intressantare än att kolla vad som skrevs om programmet är att kolla in hashtagen #Granskning på twitter. Eller att läsa vad som skrevs och diskuterades på chatten efter programmet, som ni kan läsa här:

http://svt.se/ug/20111214221652/ur_chatten_kan_ni_forsta_att_manniskor_ar_oroliga

Noterbart är det ofta förekommande argumentet mot programmet – att det som ni säger i programmet kanske stämmer, men muslimer är terrorister, och varför granskar ni inte dom (eller extrema vänsterrörelser)? När man granskar t.ex. SD så kommer ofta dessa argument fram – att javisst, det kanske finns inom partiet men den andra sidan är ju värre – granska dom (istället). Ett annat spännande argument som används är ;  Folk som inte är muslimer och begår våldshandlingar är enskilda individer – det är dock inte de extrema muslimerna (de är en grupp) – och de begår terrorism. Vilket för oss in på det avslutande klippet nämligen detta från Daily Show. I USA har en intresseorganisation angripit Tv-kanalen TLC (the Learning Channel) med understöd av FoxNews för att de visar upp en muslimsk familj som vanlig. Det är ett hot mot kristna värderingar att visa upp muslimer som vanliga och inte som terrorister. Ibland blir nyheter ofrivilligt humoristiska och självbekräftande. se klippet här:

Annonser

Posted on december 15, 2011, in mediekritik, Medietips, TV and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: