Medietips: Att möta tro med vetenskap – går det?

Den bästa artikeln jag läste under 2011 var denna: Chris Mooneys: The Science of Why We Don’t Believe Science | Mother Jones. Artikeln förklarar på ett väldigt pedagogiskt sätt varför vetenskap har oerhört svårt att visa på fakta när den möter tro. Det behöver inte vara religiös tro (även om det ofta är fallet), det kan lika gärna vara tron på att USA:s regering låg bakom 9-11 som tron på datorspels påverkan eller liknande.

Medierådet presenterade härom veckan en publikation:
Våldsamma datorspel och aggression – en översikt av forskningen 2000–2011. Den möttes av olika reaktioner. I SvD hävdades att att denna publikation borde leda till döden för debatten kring dataspel och våld. Kanske, att man borde titta på andra orsaker till varför ungdomar spelar spel och varför dessa ungdomar är våldsamma – helt enkelt sociala skäl. I DN drog man en koppling till att killars dåliga studieresultat kanske kunde kopplas till att de spelade dataspel i högre grad en tjejer. Båda artiklarna hade som utgångspunkt detta inslag från Agenda – http://svtplay.se/v/2628531/agenda/del_14_av_16?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2628530/sb,p103431,1,f,-1. Hjärnforskaren Martin Ingvar tror inte på den forskning som Medierådet lägger fram – han tror på något annat utifrån sin hjärnforskning nämligen att hjärnan trubbas av. Att sedan Medierådet visar på att det inte påverkar beteendet – det struntar Ingvar i.

Folkpartiet och regeringen har skapat en sajt om ”Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter” på:  http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576 . Tanken är lite densamma som Medierådets – att med siffror och statistik bemöta olika nätmyter kring invandring (istället för dataspel). Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna och andra liknande partiers  tyckare har inte riktigt accepterat dessa svar på myterna. SD KU anmäler t.o.m. regeringen för att de försöker framställa SD som lögnare. Att diskutera invandringens påverkan på Sverige med statistik och siffror verkar ungefär lika svårt som kring dataspel och våld, i alla fall om de man skall övertala tror på något annat.

I helgen dog en av de stora inom amerikansk journalistik – Christopher Hitchens. Om ni kollar in länken bredvid så kommer ni märka att det första citatet man möter är: What can be asserted without proof can be dismissed without proof. Hitchens död ledde till en oerhörd debatt främst i sociala medier, främst på Twitter. Många kristna kände sig oerhört förnärmade, kränkta, förbannade och arga över att #GodIsNotGreat blev en av de största hashtaggarna på Twitter: Vill ni läsa en del av svaren förmodligen kristna människor hade på hashtaggen: #GodIsNotGreat så kan ni göra det här: http://www.buzzfeed.com/mjs538/25-dumbest-reactions-to-godisnotgreat . Kan tilläggas att God is not great hänsyftar på en bok av Christopher Hitchens. Det är rätt märkligt att bland religioner som ofta säger sig förespråka kärlek så är ofta hatet som störst.

Så tillbaka till det där med att möta tro med vetenskap – går det? Enligt artikeln från Mother Jones i början av inlägget – är det väldigt svårt. Det gör att troende människor är väldigt svåra att övertyga med vad motståndarsidan anser vara logiska och vetenskapliga argument. Innebär då detta att man inte skall göra som regeringen eller Medierådet och försöka bemöta tro med vetenskap? Nej, men nästa gång man förundras av varför stora delar av amerikanska samhället inte tror på klimatförändringar, inte tror på Darwinismen, eller att många tror  att regeringen låg bakom 9-11, invandringens negativa påverkan på samhället etc. Då kan det vara väldigt bra att läsa denna artikel The Science of Why We Don’t Believe Science | Mother Jones. bara för att förstå hur man kan argumentera.

Annonser

Publicerat på december 21, 2011, i Dataspel, mediekritik, Medietips, Nyheter och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: