Medietips: Vissa ser en dystopi andra ser en utopi – tre filmer om vår samtid och ett boktips.

Science Fiction har ju traditionellt används för att diskutera sin samtid.  Ofta har Science Fiction har varit dystopisk, rätt sällan är den utopisk. Samtidigt kan det ju vara så att en persons dystopi är en annans utopi. Just nu finns det flera filmer som är väldigt aktuella som skildringar av vår samtid. Dessa tre filmer är:  Minority Report, Enemy of the State och V för Vendetta

Minority ReportSFI:s bästa handledning, kan ni läsa här. För våra stora partier främst S+M+Fp så är den dystopiska framtidsskildring som bygger på Philip K Dicks novell en utopi. Genom att de röstade igenom FRA och även utökade FRA så är det ställt utom tvivel att de hoppas att filmens verklighet även snart blir en verklighet på riktigt. De verkar tro att lösa brott och bekämpa brott så som det görs i filmen är framtidens melodi.  Kan dock tilläggas att filmskaparna inte riktigt håller med och gjort filmen som en dystopi. Det verkar dock inte bekymra svenska politiker som ändå hoppas på att den blir verklighet. Se den och fundera själv på om ni tycker filmen är dystopisk eller utopisk.

Enemy of the State. Även detta verkar vara en favoritfilm hos S+M men det är även en favoritfilm hos de amerikanska politiker som röstat igenom NDAA. Allt och alla kan och bör övervakas. Om någon anses vara ett hot mot rikets säkerhet finns inga gränser för hur långt man kan gå för att övervaka, spionera och inte minst jaga den som utgör hotet. Att bekämpa staten är helt enkelt suspekt även om det som i denna film är staten som utgör filmens hot – inte huvudpersonen (spelad av Will Smith). Ännu en gång så verkar politiker se filmen som en utopi när filmskaparna ser en dystopi.


V – för vendetta
. Att Anonymous använder sig av Guy Fawkesmasker från denna film är inte helt märkligt. Filmen bygger på en serieroman med samma namn. Boken kom till som ett genmäle på hur Annie Lööfs stora förebild styrde England. Bokens och filmens slogan är: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people – sagt av filmens hjälte/skurk: V. Själva samhället som visas upp har rätt stora likheter med dagens Ryssland, men är väl även en tänkbar förebild för många amerikanska politiker samt Thatchers efterträdare i England. V:s citat har ändå varit lite av en ledstjärna i alla de demonstrationer som varit runtomkring i världen – vi är de 99% är nästan något som V skulle ha sagt. Ännu en gång, Allan Moore (serieromanens skapare) har skapat en berättelse som är en dystopi, tydligen verkar många politiker se en utopisk berättelse.

Se gärna filmerna – fundera på om ni tycker att filmerna är dystopiska eller utopiska – tycker ni att de är dystopiska kanske man skall ta sig ett samtal med sin lokala politiker.

Vill ni ha lästips om FRA, NDAA, ungdomsrevolt så läs denna bok: Little Brother – denna ungdomsbok kan ni ladda ned gratis (och fullt lagligt) här. Även denna bok är dystopisk enligt författaren men verkar ses som utopisk av politiker världen över.

Annonser

Posted on december 27, 2011, in Böcker, Filmer, mediekritik, Medietips and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. en liten passande bild:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: