Media and Information Literacy på frontlinjen – Twitter, ACTA , Google och andra protester

Ni har säkert märkt att Filmpedagogerna jobbar med något som kallas MIL – Media and Information Literacy.- Unesco har skapat en läroplan för att i hela världen kunna undervisa kring dessa frågor. Mycket av det som står i läroplanen berör vad man brukar kalla IKT. Att läroplanen presenterades i Nordafrika är nog ingen tillfällighet. Vill ni läsa läroplanen finns den här:

 

http://bit.ly/vENrG3 

Den senaste månaden har det varit många protester kring yttrandefrihet på internet. På denna blogg har vi skrivit om SOPA och PIPA. Denna vecka som varit har det dock varit stora protester mot något annat – nämligen att Twitter gick ut och sa att man skall censurera tweets i olika länder om landets lagar kräver detta. I Sverige är Twitter litet – i resten av världen är det stort. Det var inte Twitter som låg bakom den arabiska våren men det var en mycket viktig kanal. Just nu är Twitter enormt viktigt vad gäller händelserna i Syrien. Hur man i arabvärlden ser på denna censur kan ni läsa här: The impact of Twitter’s censorship plan – Inside Story – Al Jazeera English.

På hemmaplan kan man notera Sverige skrev  på ACTA. Många länder i EU har skrivit på utan några större protester från medborgarna. Vissa protester har funnits i Polen, likaså har det funnits protester i Europaparlamentet. Vad är då ACTA?

en liten film för att förklara skadar ju inte:

Kan tillägas att denna film enbart visar ena sidan argument – PÅ denna sida kan ni också läsa mer om ACTA:

http://www.laquadrature.net/ACTA

Kan tilläggas att även Google internationellt har fått mycket kritik för sina förändrade sökresultat. Kanske har ni sett att Google ändrat sina ”privacy policies” läs mer om hur Google beskriver det här:

Vad folk kritiserar är att Googleresultat numera kommer att vara anpassade efter vad andra som du känner söker och rekommenderar. Med andra ord – det är inte säkert att du hittar vad DU söker efter. Ännu större problem är att dagens unga enligt undersökningar är bedrövligt dåliga på att källgranska googlesökningar och att detta kommer ställa till stora problem om ingen lär dem hur man gör.

En liten film om Google:

 

Annonser

Posted on januari 30, 2012, in Debatt, IKT, mediekritik, MIL, Nyheter, Sociala medier and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: