Medietips: En liten enkel nyhetsövning – eller ännu ett exempel på SVT:s (o)partiskhet

Kära SVT  – vad sysslar ni med?

Igår attackerades Jan Björklund av en bosättare. Svt Rapport visar detta reportage som börjar 01:37 in och som ni kan se här:

16/2 06:00 – Rapport | SVT Play.

Reportaget illustreras med diverse bilder – varför väljer man att illustrera med stenkastande Palestinier? Vad har de med reportaget att göra?

Gör detta gärna till en övning med era elever – visa reportaget för dem sedan kan ni be dem använda denna övning från Film i klassrummet:

http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/filmiklassrummet/Se-och-prata/Nyhetsgranskning/Nyhetsstrukturer/Vad-sager-nyheternas-bilder/

samt denna övning:

http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/filmiklassrummet/Se-och-prata/Nyhetsgranskning/Nyhetsstrukturer/Ordval-i-nyheterna/

diskutera gärna varför man poängterar att bosättaren är aggressiv (vilket om man angriper någon borde vara rätt givet).

Skicka sedan vad ni fått fram till SVT så att de lär sig att: hur de uttrycker i text och bilder påverkar hur vi ser på ”verkligheten”. Skicka till ansvarig utgivare @UlfJohansson1 (twitter)

För några veckor sedan bestämde man sig för att maskera amerikanska soldater som skändade talibaner (som var omaskerade). Nu tycker man att ett reportage som handlar om judiska bosättare skall illustreras med stenkastande Palestinier.

Jag rekommenderar alla som arbetar med nyheter att göra ett studiebesök hos UR och lära sig hur nyheter fungerar. Besök Medialized: http://www.ur.se/Produkter/164396-Medialized-The-power-of-pictures?q=medialized

Publicerat på februari 16, 2012, i Debatt, föreläsningar, lektionstips, mediekritik, Medietips, Nyheter, TV och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: