Lektionstips/mediekritik: Vad blir och vad blir inte nyheter just nu!

Vad blir nyheter? Vad blir inte nyheter i dessa dagar då nyheterna lägger väldigt mycket fokus på Tronarvinge och Melodifestival och annat viktigt. Så här kommer ett mycket praktiskt tips på lektionsövning i källkritik, nyhetsvärdering samt samtal om mänskliga rättigheter.

Med hjälp av dessa guider (från filmiklassrummet.se):

Nyhetsvärdera

Vad blir en nyhet?

Så kan ni söka på två nyheter som inte direkt har blivit nyheter den senaste veckan även om de kanske borde blivit det.

1. Pastor Jean – be eleverna söka på detta – kolla hur mycket det skrivits om honom i tidningar, TV, radio etc. Fundera på vilka tidningar som ev. skrivit om honom. Diskutera med eleverna om de anser att hans öde och berättelse borde blivit en nyhet eller inte. Diskutera sedan varför den eventuellt inte blev det (avslöjar svaret lite här men det är ett måste i fallet). Diskutera om hur de bedömer sanningshalten på det de finner kring Pastor Jean.

Vill ni som lärare läsa om det kan ni läsa mer om det här:

Utvisades till Kongo i fredags – greps och torterades | Debatt | svt.se.

eller kolla in hashtaggen #pastorjean på twitter.

Fall nummer 2: Datalagringsdirektivet

Be eleverna Googla även denna fråga. Här finns det en del skrivet i media – men i vilka medier? Känner eleverna till detta? Vet eleverna om att frågan just nu snabbehandlas i Sverige? Varför känner eleverna inte till detta? eller om de känner till de varifrån har de fått informationen kring frågan.

När du nu får reda på denna information – diskutera gärna med eleverna vad de tycker om det hela. Diskutera gärna även om de tror att om yngre hade bestämt vad som sker på den politiska och mediala agendan, så skulle det vara en större nyhet och mer uppmärksammat politiskt. Ett förslag är att ni ber eleverna skicka sina svar minus diverse svordomar till sina politiker.

Annonser

Posted on februari 28, 2012, in Debatt, IKT, lektionstips, mediekritik, Nyheter, Tidningar, TV and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: