Kvinnligt och manligt på Bio: Girls gone missing: kids’ movie posters in 2011 samt bra förebilder i Sverige

Hen-debattens vågor går höga i kultur Sverige. Ett av ämnena som diskuteras i dess kölvatten är manliga och kvinnliga förebilder för barn. I barnlitteraturen har de redan många gånger diskuterats hur få tjejer som finns som förebilder. Hur är det då i filmens värld? Det lär ju inte vara så mycket bättre eftersom filmer oftast bygger på böcker. På bloggen Reel Girl ser man rätt tydligt hur illa det låg till under förra året. Läs och kolla in affischerna på länken nedan.

Girls gone missing: kids’ movie posters in 2011 « Reel Girl.

Men det är ju USA tänker ni så illa kan det ju inte vara i Sverige? Tja, det är ju samma filmer som kommer hit som visas i USA. Det är då man som småbarnsförälder och lärare kan vara oerhört glad att Folkets Bio och Disney finns. Ja ni läste rätt – Folkets Bio och Disney. Folkets Bios tre senaste filmer riktade till en yngre publik har alla tre haft tjejer i huvudrollen (även om en av dom är ett monster).

 

 

 

 

 

 

Disney då – de har väl inga tjejer? Jo faktiskt, Prinsessan och Grodan har inte bara en tjej, utan en prinsessa, som inte är vit som hjälte. Många bonuspoäng där. Den fantastiska filmen Trassel – har också en kvinnlig huvudperson som hjälte – däremot kan man ju fråga sig var för de inte vågade kalla filmen t.ex. Rapunzel istället. Deras senaste film verkar även mycket lovande: the Brave – kolla in trailern nedan så förstår ni vad vi menar.

Vi får dock hoppas att trenden från Disney att försöka vara så mycket som Folkets Bio som möjligt, fortsätter.

Annonser

Posted on februari 29, 2012, in Böcker, Filmer, mediekritik, Medietips and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: