Medietips:TED Talks, virala filmer och ett litet klipp om sagor och myter, människan i universum och andra små frågor.

I USA har just en av världens mest prestigefyllda konferenser just slutat, nämligen TED. I Göteborg kunde man under veckan se den live och säkert på andra ställen runt om jorden. Missade du chansen? Var inte ledsen över detta – TED lägger upp allt på sin hemsida så ni kan se världens främsta talare inom Technology Entertainment Design tala. Flera av dessa filmer har en tendens att sedan bli virala – snackisar inte minst i akademiska kretsar. Men vad är det som gör att en video blir viral? Tja, någon som borde veta är Kevin Allocca – han jobbar på YouTube och här är hans förklaring till att filmer blir virala på YouTube (Från Ted men på YouTube)

Om man är en sådan som gillar TED och läser skaparen av TEDs tidning Wired då är sannolikheten att den prequel man ser fram emot mest inte handlar om en hobbit utan en film som heter Prometheus. Promotheus är prequel till den största Science Fiction filmserien genom tiderna (nej Star Wars är inte Science Fiction) – ja, jag talar om Aliens. Så regissören till Alien samt till Prometheus har skapat detta TEDtalk från år 2023:

Detta klipp är så fantastiskt på så många sätt inte minst för lärare i skolan. Sysslar med ni med sagor och myter – då kan ni visa det som förklaring till Prometheus-myten. Arbetar ni med litteratur, konst, film kan ni använda klippet som ett av många exempel på hur Prometheus använts i konst och litteraturhistorien. Allt från Makarna Shelley via Ayn Rand till dagens moderna Sci-Fi varianter som Terminator och Matrix. Arbetar ni med mer filosofiska frågor kan ni samtala med eleverna kring de moraliska, etiska och filosofiska kring att skapa liv. Just nu är det debatt i Sverige om alla skall ha rätt till insemination och i förlängningen skaffa barn. Arbetar ni med medier och kanske specifikt sociala medier kan nu ju använda klippet för att studera hur man i dagens samhälle just med sociala medier skapar virala klipp. Detta klipp är ju enbart skapat för att just bli något som sprids viralt i sociala medier. fungerar det? eller är det lite för smart för sin publik? Gå gärna in på TEDs egen sida angående klippet:

http://blog.ted.com/TED2023/ läs kommentarerna från de som såg det på TED.

Om ni känner att ni gärna vill ha hjälp eller vill få klippet satt i sammanhang med liknande tankar – kom till oss på Filmpedagogerna för en föreläsning om Sagor och Myter – läs mer här.

Annonser

Publicerat på mars 6, 2012, i Böcker, föreläsningar, Filmer, IKT, lektionstips, Medietips, Sociala medier och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: