Använd ”Margin Call” i undervisningen och diskutera ideal, etik, värderingar och mycket, mycket mer med dina elever

och koppla detta till globaliseringen, ekonomins roll, den nya mediesituationen, teknikutveckling och demokrati. Detta är ett bra ställe att börja på om du vill fördjupa dig i väldigt aktuella händelser. Margin Call gör svåra sammanhang begripliga.

Filmen som var nominerad till en Oscar för bästa orginalmanus har precis anlänt till den svenska biorepertoaren. Den utspelar sig under ett och ett halvt dygn på en investmentbank som påminner om Lehmann Brothers, som gick i konkurs och satte världsekonomin i gungning. Det är timmarna innan botten går ur företaget och ekonomin kollapsar. ”Margin Call” är ett till synes stillsamt kammarspel med de bästa skådespelarprestationerna på mycket länge av ensemblen Kevin Spacey, Paul Bettany, Demi Moore, Jeremy Irons, Stanley Tucci, Zachary Quinto, mfl. Filmen utvecklar sig till en riktig thriller utan vare sig 3D, explosioner eller biljakter. Även om filmen inte bjuder på någon rafflande uppgörelse så beskriver den väldigt väl vad som hände bakom kulisserna i den senaste börskraschen.

Finansmarknaden skapar ständigt nya ”produkter” på börsen och i bankväsendet. Tekniken erbjuder möjligheten till höghastighetshandel med datorer som kontrolleras av matematiska formler. Vem har smartast finansprodukter? Vem har de duktigaste matematikerna? Vems datorer står närmast börsen? Vad definieras som värde i dessa sammanhang? och värde för vem?

Vad eller vilka styr ekonomin? Är det politikerna, en förnuftig marknadslogik, personliga ställningstagande eller girighet? Vem är det som i slutändan får betala för förlusterna i de återkommande börskrascherna? Det är naturligtvis oerhört komplexa sammanhang som är svåra för oss vanliga dödliga att förstå, men filmen lyckas vara mycket pedagogisk. Jeremy Irons chef formulerar sig på detta vis till den unge matematikern som sett problem med företagets nuvarande matematiska modeller:

”Kanske du kunde berätta vad du tror pågår här. Och snälla, tala som du skulle med ett litet barn, eller en golden retriever. Det var inte intelligens som tog mig hit, det kan jag försäkra.”

ur "Margin Call"

”Margin Call” – I hissen. Going down together – en bild säger mer än tusen ord.

Annonser

Posted on mars 18, 2012, in Böcker, Debatt, föreläsningar, Filmer, IKT, lektionstips, mediekritik, Medietips, MIL, Nyheter and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: