Medietips/Lektionstips: TV:s nya guldålder

Att TV idag har en ny status kan väl inte ha undgått någon? Förut var det så att film var Elitserien och TV var gärdgårdsserien. Så är det inte längre – det är nästan så att det har blivit ombytta roller. TV och då främst TV-serier är idag av så hög kvalité att de ofta skopar ut påkostade filmer vad gäller kvalité i främst berättandet.  Regissörer, manusförfattare och inte minst skådespelare har inga som helst problem med att vara med i TV-serier längre eller att växla mellan långfilmer och TV-serier. När filmen på det kommersiella planet allt mer går åt att vara produkter och spektakel, snarare än berättelser och innehåll – ja då lyckas dagens TV-serier fylla vårt eviga behov av bra berättelser och adekvat innehåll.

Just nu går en serie på SVT om TV.  Den heter passande Bästa sändningstid.

Första avsnittet kan ni se här:

http://svtplay.se/t/179344/seriestart__basta_sandningstid

Inledningen är fantastisk. På några få rader lyckas regissören, producenten och fd TV-skådespelaren Ron Howard sammanfatta varför TV-serierna fungerar så bra nu (och egentligen alltid har gjort). Han säger att: ”TV är författarens och skådespelarens medium. [..]men det handlar framför allt om att utveckla rollfigurerna. Och när det görs skickligt, ger det allra mest djup.”

TV:s senaste guldålder började i slutet av 90-talet och i mitten av 00-talet gick flera av de serier som redan några få år senare anses vara klassiker inom berättande med rörlig bild. Serier som Sopranos, Six Feet Under, Sex and the City, Deadwood, Vita huset, Lost, Desperate Housewives. Och så den rörliga bildens motsvarighet till Ulysses, Brott och Straff, Krig och Fred och andra liknande klassiker – the Wire. Nu kanske du som läsare undrar varför jag bara skriver om amerikanska Tv-serier. De svenska då? Jo även i Sverige kom det under denna tid många TV-serier som i perspektiv kommer ses som moderna kulturklassiker.  Vid 2000-talets mitt hade vi sett svenska klassiker som Det nya landet, Om Stig Petrés Hemlighet, Hammarkullen, Lasermannen, Upp till kamp, Soldater i månsken. Alla mycket bra serier – dock var alla miniserier och tyvärr inte vidare populära hos ungdomar, för oss som arbetar med det ungdomar ser.

Nu på 10-talet kommer en ny guldålder i amerikansk TV, eller om man så vill en fortsättning. Serier som Mad Men, Breaking Bad, True Blood, Modern Family, Treme, Game of Thrones, Boardwalk Empire, Good Wife, Homeland, House och Girls.

I programmet På bästa sändningstid så avslutas det första avsnittet med dessa kloka ord: ”Tv har tagit över filmens roll och är nu mer utmanande. Mer psykologiskt klarsynt. [..] Det TV gör bäst är att framställa sig i en förlängd form. TV blir litteratur.”

Kanske undrar du om du t.ex. är lärare hur och vad skall jag arbeta med i skolan vad gäller TV-serier? För det första – som alltid – fråga eleverna – fråga vad de följer för serier. Be dem själva beskriva varför och vad deras serier handlar om – vilka teman, vilka frågor som ställs etc. Vill ni ha lite insider hjälp läs den fantastiska hemsidan http://www.weirdscience.se där man tar främst TV-kulturen på det allvar den förtjänar.  Vill ni ha ett insidertips från mig som filmpedagog – kolla in TV-serien Girls när den börjar gå på SVT? I höst – just nu går den på Canal+ i Sverige och här finns massor av spännande att tala om i skolan. Kolla in ett klipp nedan:

Annonser

Publicerat på maj 31, 2012, i Filmer, lektionstips, Medietips, TV och märkt , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: