Medietips: Girls – fortsättningen

Igår skrev jag ett blogginlägg där jag tipsade om Girlsmitt ibland andra TV-serier. Kände att TV-serien Girls faktiskt förtjänade ett eget inlägg. Vad är Girls? Girls är årets STORA TV-serie snackis i USA.  Nu har den börjat gå på Canal+ i Sverige och alla svenska TV-kritiker, feminister och andra kulturnördar som redan sett den första säsongen kan äntligen skriva av sig även i svenska medier (ja, jag är inkluderad i dessa kategorier).

I dagens SvD kan man läsa en bra intervju med Girls upphovsmakare Lena Dunham (regissör, manusförfattare, skådespelerska). Den har den passande titeln – Sex och misstag i City. I veckan hade jag en twitterkonversation om varför ALLA artiklar om Girls refererar till Sex and the City. Personen ansåg att det visade på torftighet gällande debattklimatet att den serien (SATC) fortfarande har en så stor roll. Det är just lite i det perspektivet som Girls är så oerhört spännande att arbeta med i skolan. I Svd säger Dunham att: ”Jag växte upp med Sex and the city och älskade den tv-serien så pass mycket att jag en nyårsafton hade ett tittarmaraton med min mamma. De flesta av mina vänner hade samma relation till Sex and the city och missade inte ett avsnitt. Men de förväntningarna som den tv-serien skapar inför livet i New York kan inte uppfyllas i verkligheten. Vi ville att Girls skulle handla om tjejerna som växte upp med Carrie Bradshaw,men som får helt andra erfarenheter”.  Ja, ännu en referens till Sex and the City, men det som är bra med denna kommentar är slutet – men som får helt andra erfarenheter. Våra elever idag växer också upp med TV-serien Sex and the City, med som Johanna Koljonen skulle kallat: Sex and the City som det gamla testamentet. Men därefter har det faktiskt hänt rätt mycket i TV sammanhang vad gäller skildringen av unga kvinnor i USA och dess påverkan på svenska elever. Det nya testamentet är serier som Gossip Girl, Ugly Betty, L Word, OC m.fl. Alla serier som tar vid via andra serier och tjejskildringar som Mitt så kallade liv, Nollor och nördar, Veronica Mars, Dawsons Creek, Feilicty  och Buffy the Vampire Slayer.  I dagens TV landskap finns även en referensram för unga kvinnor i alla missnöjda husfruar i Desperate Hosuewives och G.C.B.

Så varför kolla på Girls? Ja främst för att det är uppdaterad och välskriven TV-serie som talar till dagens unga – tar upp intressanta ämnen och inte minst på ett mycket intressant sätt i TV-form förhåller sig till just hur TV- och filmmediet påverkar våra liv, förväntningar och ideal. Se den!

Girls på Facebook:                      https://www.facebook.com/girlsHBO
Girls på Twitter:                            #GirlsHBO    #mistakesGIRLSmake   @lenadunham

Annonser

Publicerat på juni 1, 2012, i Medietips, TV och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: