lektionstips: Det var en gång en saga…

Vi vet att de flesta av era elever redan har slutat skolan. Vi vet även att många av er kommer börja nästa termin med sagor och myter.

Idag fredag den 8 juni 2012 – så går Snow White and The Huntsman upp på svenska biografer. Det är en film som har en hel del problem som film men det är ändå en klassisk saga. Den är gjord rakt av efter Joseph Campbells ”the heros journey” eller ”monomyth” – på svenska Hjältens resa eller monomyt. Arbetar ni med sagor och myter så finner ni i Campbells: ”Hjälten med tusen ansikten”  en bra handledning att hålla i handen när ni arbetar med dessa frågor. I denna bok (nyöversatt till svenska 2011) – finns den sk. Hjältens resa. Hjältens resa är en berättelsestruktur som enligt Campbell återkommer i de flesta mytologier genom årtusendena.  I Slutet av 70-talet började en del unga amerikanska filmskapare som George Lucas och Steven Spielberg skapa filmer som byggde Campbells idéer. Den kanske mest tydliga och klassiska ”Hjältens resa” filmen är föga förvånande just Star Wars (och de två efterkommande filmerna Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst). Det Lucas lyckades med där är att göra tre filmer som var och en följde hjältens resa men sedda som trilogi, som en gemensam berättelse, följde ”Hjältens resa”.

En av de vanligaste och den mest rättfärdiga kritiken mot Hjältens resa är att den är väldigt patriarkal. Visst finns de även kvinnor med i boken men de är ytterst få. Men en hjälte är väl en hjälte? En hjälte är en hen? Oavsett från när berättelserna är, eller? Vi lever i en tid då kvinnor i väst lyckligtvis får allt mer makt. Vi lever även i en tid då man i populärkulturen allt mer tillåter att kvinnor går igenom hjältens resa. Inte minst i vår och sommar blev detta väldigt tydligt.  Under våren kom två nya Snövitfilmer – som båda förändrar perspektiven gällande den klassiska sagan. Inte minst Snow White and The Huntsman är en väldigt klassisk hjältens resa berättelse med en kvinna i huvudrollen.  Man kan faktiskt bocka av varenda del av hjältens resa under filmens gång. Under hösten och våren har vi även haft en TV-serie som heter Once upon a Time med en ny ”hjälte Snövit” i en av rollerna. Årets näst största film på bio har även den en tydlig kvinnlig hjälte (Katniss Everdeen) som går igenom alla stegen i Campbells sammanställning. Så både boken Hungerspelen och filmen Hunger Games följer hjältens resa troget. Vill ni arbeta med den så finns det en handledning med en del som handlar om just hjältens resa.  Läs den här. 

På bio just nu kan man även se ytterligare en kvinnlig hjälte som genomgår en hjälteresa i Prometheus. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) är en just en klassisk kvinnlig hjälte på resa på samma sätt som hennes föregångare/efterföljare Ripley var i den första filmen. Ett av de bästa dragen Ridley Scott gjorde med Ripley i den första filmen var att ändra kön på henne, från en man i bokförlagan till kvinna i filmen. På så sätt visade Scott just att det inte är könet som gör en till en hjälte på väg. Det verkar som fler filmskapare har uppfattat det – inte minst verkar den poletten trillat ner hos Disney som i sina senaste filmer Prinsessan och Grodan, Trassel och nu i sommar Modig (the Brave) – gör tjejerna till hjältar och männen till hjälpare istället för tvärtom.

Så i höst har ni en del kvinnliga hjältar att arbeta med när ni kommer tillbaka till skolorna. Hunger Games, Snow White and The Huntsman, Mirror Mirror, Modig, Prometheus bara för att nämna de mer populära filmerna.

Annonser

Publicerat på juni 8, 2012, i Böcker, Filmer, lektionstips, Medietips, TV och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: