Alla vill ha OER – Öppna lärresurser – Open Educational Resources

Image

Omvärldsbloggen som drivs av Skolverket hade ett mycket bra inlägg av Stefan Pålsson om öppna lärresurser (OER) för en vecka sedan. Den förtjänar att lyftas fram. Den redogör förtjänstfullt för den enkätundersökning OECD gjorde hösten 2011 om nationell OER-politik. Denna publicerades för bara ett par veckor sedan.

Av 34 medlemsländer svarade 28 på enkäten, vilket anses vara ett bra resultat under de tidsramar som förelåg. Svarsfrekvensen tyder även på med hur stort allvar man ser på dessa frågor i medlemsstaterna. Tyvärr erbjuder rapporten en läsning som får mig att skämmas som svensk. Ett citat ur Omvärldsbloggen:

”Tjugotre av ländernas regering och myndigheter är på något sätt engagerade i arbetet med öppna digitala lärresurser. Det kan handla om statliga initiativ och projekt eller andra former av stöd. Sexton av länderna hänvisar till öppna digitala lärresurser i sina utbildningsstrategier, och i sex av länderna har man en särskild strategi eller policy kring öppet undervisningsmaterial.

Elva länder diskuterar just nu om det kan vara aktuellt att införa en sådan strategi eller policy. I tre av länderna förekommer det inga diskussioner om detta, och man tror inte heller att det kommer att ske inom den närmaste framtiden. Sverige är ett av dessa tre länder.den digitala agendan för Sverige sägs det att de frågor som rör digitala läromedel och lärresurser, är det upp till skolhuvudmännen och marknaden att själva hantera och lösa.”

Detta lysande inlägg publiceras på en blogg som drivs av Skolverket. Ett Skolverk som samtidigt håller på att strypa sina medel till Multimediabyrån som sedan starten skapat fantastiska öppna lärresurser. De senaste åren har de inte fått ett öre till att arbeta med Multimediabyrån. Än mindre att utveckla nya resurser. Det enda som nu håller dem vid liv är deras framgångar med PIM. Frågan är när Multimediabyrån kommer att tvingas till marknadsanpassning, och hur öppna deras lärresurser då kommer att vara.

Annonser

Publicerat på juni 12, 2012, i Böcker, bilder, Dataspel, Debatt, Filmer, IKT, mediekritik, Medietips, MIL, musik, nedladdningar, Nyheter, Sociala medier, Tidningar, TV och märkt , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: