Medietips för regniga dagar: Paul Rusesabagina och Hotell Rwanda

Idag invigs musik och idéfestivalen Peace and Love av Paul Rusesabagina (läs gärna deras artikel om honom).

Paul Rusesabaginas historia blev känd för världen när filmen Hotell Rwanda kom 2004. I dagens SvD  finns en intervju och lite bakgrundsfakta till Paul Rusesabagina – läs gärna även den. Men om ni inte sett filmen Hotell Rwanda – så gör det. Det är en film som tyvärr fortfarande är ständigt aktuell. I vår undervisning använder vi tyvärr fortfarande klipp ur den filmen för att belysa frågor kring kolonialt arv, rasism, mediernas roll och ”att historien upprepar sig själv”. Just nu pågår liknande händelser i Syrien som skedde i Rwanda. I Darfur och Kongo har även där skett vad många skulle kalla folkmord.  Läs gärna SFI:S handledning till filmen.

När det är tråkigt väder ute så kanske filmer på temat Folkmordet i Rwanda känns som den roligaste av avkoppling men när ni känner att fiktiva mord i Midsomer och i svenska deckare börjar tråka ut er – kolla även in två andra filmer på temat. Den ena filmen är Jens Assurs – Den sista hunden i Rwanda – som SFI säljer som ett paket med både film och handledning (Den finns även på de flesta AV-centraler). Filmen är kort och passar därmed utmärkt i undervisningen som utgångspunkt för samtal kring teman som folkmord, civilkurage, kolonialism och medias roll i konflikter. En annan mycket bra film på temat som  visas på SVT med jämna mellanrum är filmen Shake Hands with the Devil: The Journey of Roméo Dallaire. En film om den som från FN som hade militärt ansvar i Rwanda. Filmen går att köpa från utlandet. Men den visas som sagt ofta på SVT så håll ögonen öppna.

Annonser

Publicerat på juni 26, 2012, i Filmer, lektionstips, Medietips, MIL, musik, Tidningar och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: