Filmdagarna i Malmö Dag 2

Dagen började med frukost och bilder från Ang Lees nya Foxfilm: Berättelsen om Pi. Vi kan ju säga så här – det ser mycket lovande ut och jag anar att det är filmen kommer se i jul om man inte vill se kortväxta män i Midgård.

Rivalerna (The Campaign) är en film som kommer i helt rätt tid. Filmen handlar om en republikansk kongresskampanj i en liten stad i Carolina. Det är en film som anspelar mycket på de republikanska presidentkandidaterna och deras problem under de senaste året. I filmen spelas dessa kandidater av Will Ferrell och Zach Galifianakis. Det blir en allt smutsigare kampanj och det finns en hel del scener man kan jobba med i skolan. För alla andra finns det en del skratt att finna även om man kanske skulle önska en lite mer sammanhållen berättelse.

Därefter var det dags för årets stora svenska ungdomsfilm – Bitchkram. Bitchkram är en ny film av Andreas Öhman som tidigare gjort I Rymden finns inga känslor. Regissören visade redan i den filmen att han har bra känsla vad gäller personregi. I denna film som handlar om två unga tjejer som finner sig själva men även varandra är det just personregin som fungerar riktigt bra. Karaktärerna, berättelsen och intressanta livsfrågor gör att denna film kommer bli något så ovanligt som en svensk film som unga kommer se på bio.

Dagens absoluta höjdpunkt var ändå: Liten skär och alla små brokiga. Efter de mästerliga Vem?-filmerna kommer nu en film helt riktad till den unga publiken 2-4 åringar. Det är en film som bygger på interaktivitet hos publiken – som gärna vill vara med och interagera, i både ord och rörelse. Att sedan dessa filmer på samma sätt som Vem? tar upp de stora frågorna för målgruppen – att dela lika, alla skall få vara med, inte tvinga någon till saker de inte vill, att inte sova etc är ju både genialt och pedagogiskt.

2 dagar i New York är Julie Delpys nya film och uppföljaren till 2 dagar i Paris. Gillade ni den filmen så kommer ni kanske gilla denna film, gjorde ni inte det så kan ni hoppa över denna film.

Avslutningen på dagen var: Modig. Vi har ju redan här vid flera tillfällen skrivit om Modig – Pixars nya film – den första Pixarfilmen med en tjej som hjälte. Det är jättekul att få se denna film med denna starka, självständiga och initiativrika tjej i huvudrollen. Dock hade jag personligen hoppats på en ännu bättre film, en bättre film och en hjälte som är lika självklar som Pixars manliga hjältar, det är tyvärr inte Modig. Jättebra och stort steg framåt men hade verkligen hoppats att unga tjejer och deras mammor skulle fått så mycket mer än vad de faktiskt får med denna film.

Annonser

Posted on augusti 29, 2012, in Medietips. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: