Medietips: Apatiska för nybörjare och Too big to fail

Nu är TV hösten i gång ordentligt. Igår lördag visades två toppen program för er som arbetar med film/teater/litteratur och övergången däremellan. Arbetar ni även med samhällesfrågor som om flyktingar, apatiska barn, eurokrisen och ekonomi i stort? Grattis dessa två tips är då till dig:

I våras spelades Apatiska för nybörjare på Folkteatern i Göteborg. Om ni nu inte råkar bo här så har ni tur för den föreställningen visas just nu på SVT och finns på SVTplay i en månad: Se den här:

Apatiska för nybörjare – Veckans föreställning | svt.se.

För er som inte vet vad detta är för något så är det en teaterpjäs skriven av Jonas Hassen Khemiri, inspirerad av Gellert Tamas bok De apatiska. Det är riktigt bra skriven teater och en mycket finurlig adaptation av en mycket bra, men svåradapterad bok. Arbetar ni med vidgat textbegrepp är denna föreställning mumma. Arbetar ni med de frågor som berörs i Tamas bok De Apatiska så har ni en hel del att jobba med.

På denna blogg har vi tidigare nämnt boken och TV-filmen Too big to fail. Boken är skriven av Andrew Ross Sorkin och handlar om hur finanskrisen utvecklades 2007 och framåt. Boken blev en mycket välspelad TV-film som vann massor av priser. Om ni inte orkar läsa boken – så räcker det faktiskt gott att bara se filmen för att bättre förstå den sk finanskrisen utvecklade sig under 2008. ALLA de stora aktörerna är med i filmen och de spelas av stora aktörer i filmen. Filmen går i repris idag söndag på SVT1 1.40 men finns även att se på här i 6 dagar till:

http://www.svt.se/too-big-to-fail/

Om ni inte hinner se den finns den utgiven på DVD.

Vill ni jobba med en annan ypperlig film om finanskrisen, dess uppkomst och effekter så har Margin Call kommit ut på DVD. Ni kan läsa om den här:

https://filmpedagogerna.wordpress.com/2012/03/18/anvand-margin-call-i-undervisningen-och-diskutera-ideal-etik-varderingar-och-mycket-mycket-mer-med-dina-elever/

En annan film som handlar om finanskrisen och som vi verkligen rekommenderar är Inside Job – läs om den här:

https://filmpedagogerna.wordpress.com/2011/12/06/medietips-inside-job-och-finanskrisen/

Annonser

Publicerat på september 2, 2012, i Böcker, Debatt, IKT, lektionstips, mediekritik, Medietips, Tidningar, TV och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: