Hackers, övervakning, RSS-läsare och ett lästips

I måndags sändes ett program om Hackers i Vetenskapens värld. Därefter följde en spännande möjlighet till samtal efter programmet. Programmet kan ni se här

Image

chatten kan ni läsa i sin helhet här. Samt läsa vad Marcin De Kaminski som chattade skrev om det hela här.

I vetenskapsradions veckomagasin så handlade det om bl.a. varför vi inte röstar via internet i Sverige och hur dagens nätverkssamhälle är väldigt sårbart. Bland annat talade man om forskarrapporten ”Det digitala samhället” som ni kan läsa här (eller klicka på bilden).

Boken-Digitala-Samhället-poster-400x303

I samma veva kom också nyheten att nyheten att Google lägger ner Google Reader. Denna nyhet har säkert helt passerat förbi många men är intressant av flera orsaker i skolan.

1. Google reader var ett mycket användbart sök och forskningsverktyg i skolan. Man kunde samla RSS-feeds och sedan t.ex. söka i dom, oftast flera år tillbaka vilket gjorde att Google Reader fick samma funktion som samkörda databaser oftast ger på t.ex. bibliotek. Nu verkar det inte finnas någon ersättare.

2. Som det tas upp i Vetenskapsradion – vi vet inte vad Google, Facebook och andra kommer göra med den information vi ger dom om oss som användare. Många har velat tro att dealen är den att vi ger information till t.ex. Google och de ger sedan oss gratis produkter som t.ex. Google Reader, Google Earth, Google Apps etc. Det blev ju väldigt tydligt att så är inte fallet, Google tar information från oss och känner de inte för att ge oss gratis produkter så slutar de med det och det är inget vi kan göra något åt.

Hitler sammanfattar det riktigt bra i detta klipp:

Vill du arbeta med denna typ av frågor med dina elever i Engelskan så rekommenderar jag verkligen att jobba med boken Homeland av Cory Doctorow. Det är en bok skriven för unga och utspelar sig i en nära framtid där staten övervakar allt. Fast precis som sägs i både Tv-inslaget och radioinslaget – denna nära framtid är egentligen redan här – allt går att ta sig in i och vi vet inte till fullo vem som kan eller vill övervaka oss. Boken går att ladda ned gratis för läsning här:

http://craphound.com/homeland/

homeland

Här kan ni ladda ned lärarhandledning:

http://media.us.macmillan.com/teachersguides/9780765333698TG.pdf

och här kan ni läsa olika handledningar som berörs i boken Homeland kring privatliv, övervakning, hackers, enkryption och att göra civilt motstånd:

http://www.instructables.com/member/m1k3y

Annonser

Publicerat på mars 21, 2013, i Böcker, Debatt, IKT, lektionstips, Medietips, MIK (Medie- och InformationsKunnighet), nedladdningar, Sociala medier, TV och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: