Filmtips: Warm Bodies och att arbeta med Zombiegenren i skolan.

Det var väl egentligen bara en tidsfråga, tills vi skulle få en romantisk film med Zombies. För nu har äntligen Warm Bodies premiär i Sverige. Man kan tycka att romantik och Zombies inte riktigt hör ihop – men visst gör väl det? Som vuxen är det lätt att fundera över ungas fascination av vampyrer, varulvar och zombies just nu, för att inte tala om hur bra Science Fiction och Fantasy går i målgruppen unga (YA Young Adults som de de kallas på engelska).

Men Zombies och romantik – går inte det emot själva Zombiegenren? Egentligen inte. För som i alla genres uppkommer undergenrer. Skillnaderna mellan olika vampyrberättelser blir ju rätt tydlig när man jämför tex Twilight, Vampire Diaries och True Blood – för att ta tre berättelser som är mycket populära bland unga. Inom Zombiegenren finns ju en hel del underkategorier. Ursprungligen har ju zombiefilmerna varit berättelser med mycket samhällskritik – speciellt de skapade av George A. Romero. Det handlar om kritik av vårt kapitalistiska system, där förenklat vår konsumtionshets gör oss till Zombies. I kontrast till detta ställs frågan: vad gör oss till människor? Och vad skapar lycka?


På senare tid har Zombiegenren utvecklats – det som främst var en filmgenre börjar allt mer flytta över till böcker för att sedan flytta tillbaka till filmen. En av sommarens stora filmer är World War Z baserad på boken med samma namn. Det är en berättelse som utspelar sig i en hel värld drabbad av Zombies som spridit sig som en pandemi från Kina. Som vanligt är det inte helt svårt att koppla till vad som händer i vår värld just nu med fågelinfluensa etc.

Det land som har varit bäst på att sprida vidare zombietradtionen är Storbritannien. I filmform så har de gjort den ultimata zombiegenrefilmen Shaun of the Dead som både driver med och hyllar genren. Zombies som sjukdom har även engelsmännen lyckats sprida på ett förtjänstfullt sätt med 28 dagar och 28 dagar senare. I höstas kom Cockneys Vs Zombies.

Men romantik och zombies? Kan det gå ihop? Den amerikanska filmen Zombieland är ju en i grunden romantisk film klädd i zombiedräkt – så på ett sätt är det redan gjort tidigare:

Den mycket underhållande boken Pride and Prejudice and Zombies

http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice_and_Zombies – bygger på Jane Austens klassiker och blandar hennes prosa med klassiska zombielement.

warmbodies

Så över till Warm Bodies – romantik och zombies. En zombie blir ihop med en mänsklig tjej – går det? Som vanligt med zombiefilm så hamnar vi i tematiken om vad det innebär att vara människa. Som de flesta genreberättelser våra elever konsumerar idag är ju detta en evig fråga – som det sägs i Spider-man – det finns bara en berättelse – Vem är jag? Lite samma sak är det ju med alla dessa berättelser om vampyrer, zombies och varulvar – vem är jag? Vad är viktigt i livet egentligen? Sedan finns ju en viktig aspekt till som tilltalar unga – tematiken kring liv och död – vad innebär det att vara levande och går det att bemästra sina fysiska behov – är vi människor eller djur?

Warm Bodies bygger på en bok av Isaac Marion (som jag inte har läst)

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0099549344

Den är dock berättad på samma sätt i bokform som Twilight och Hunger Games dvs i första person – i detta fall – utifrån zombien R. Filmen är också berättad på detta sätt. I filmen så funkar det faktiskt riktigt bra med berättarröst vilket annars kan förstöra de flesta filmupplevelser. Hur det ser ut och låter i filmen kan ni se här genom att studera filmens första 4 minuter – filmens anslag.

Är då detta en film som lämpar sig att arbeta med i skolan? Ja.

Låt mig ge några pedagogiska ingångar:

Arbetar ni med Shakespeare? Då kanske denna kärleksberättelse med R och Julie kan vara en spännande tolkning att jämföra med Shakespeare drama om Romeo och Julia.

Arbetar ni med film och litteratur? Då passar filmen för att jämföra och diskutera litterära och filmiska genres, berättarperspektiv, hjältens resa och dramaturgi.

Jobbar ni med film och media – är filmen intressant för att studera hur man arbetar med bild och musik för att förmedla mening. Mycket av filmens kommunikation mellan karaktärer och med oss som åskådare fungerar genom musik.

Arbetar ni med livskunskap – den eviga frågan: Vad gör oss till människor?

Zombies är populärt bland dagens unga. I USA är en TV-serie om zombies den populäraste TV-serien – nämligen the Walking Dead. Detta är en TV-serie som bygger på seriealbum och som har riktigt bra svensk lärarhandledningar som ni finner här. Rekommenderar även att kolla in TV-spelet Walking Dead som verkligen har tagit historieberättandet ett steg längre inom TV-spelsgenren.

Publicerat på april 17, 2013, i Böcker, Dataspel, föreläsningar, Filmer, lektionstips, Medietips, MIK (Medie- och InformationsKunnighet), musik och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Mycket bra text för att arbeta med film i skolan. Jag har gjort några mindre positiva(?) utsvävningar 🙂 http://mobil.zombie.bloggplatsen.se/

    Allt gott

  1. Ping: Filmtips: World war Z | Filmpedagogerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: