Iron man 3 – Serier, film och reklam.

im3

Serier och film. Inget nytt under solen. Just nu dyker solen upp och med den sommarblockbustersäsongen. På senare år har just denna säsong förlitat sig på filmer baserade på serietidningar. I år kommer vi snart få se Thor 2 – The dark world och Kick-ASS 2. De som är stora seriefans ser mest fram emot Wolverine, Man of steel och filmen som har premiär denna vecka: Iron man 3D. Första Iron man var helt fantastisk. Del 2 var inte lika bra i mitt tycke. Nu kommer då 3:an i 3D.  Marvel studios håller till hos filmbolaget Paramount. Dessa har under senare år byggt om, och byggt upp sitt universum från en ny grund. Denna grund har blivit the Avengers. Iron Man och Thor filmerna pekade båda fram emot the Avengers-filmen och Iron Man 3  pekar tillbaka till Avengersfilmen. Av trailern att döma kommer även Thor: The dark world peka tillbaka till Avengersfilmen.

Som åskådare är detta en lite frustrerande utveckling. För jag vet att det är så serier fungerar – både TV-serier och serietidningar. Men filmer skall helst klara av att stå på egna ben. I Iron man 3 – påverkar det som hände i Avengersfilmen i högsta grad Tony Stark/Iron Man. Han får panikattacker, han kan inte sova och hans privatliv krackelerar. Till detta läggs då en handling som handlar om en terrorist som kallar sig ”the Mandarin” – som hotar USA:s president.


Är då Iron Man 3 en intressant film för pedagogiska sammanhang? Det finns en del saker att arbeta med i olika ämnen. Arbetar man med reklam, marknadsföring, entreprenöriellt lärande så är denna film intressant att studera. Hur skapar man man och bygger upp inte bara ett utan flera varumärken samtidigt. Låt eleverna studera och fundera över hur man bygger upp flera varumärken inom samma idé. Hur fungerar de mindre enheterna Iron Man, Thor, SHIELD, HULK – inom den störren enheten the Avengers – men även inom de större enheterna Marvel, Marvel studios och Paramount. Iron man 3 har även löjligt mycket produktplaceringar – Så arbetar ni med reklam kolla upp dessa – det är även så att all denna produktplacering börjar skapa problem i en global värld. Läs mer om det här.

Det finns en del annat intressant tankegods att tala om i skolan kring filmen. Filmen handlar ju bland annat om en terrorist men det intressanta med denna film är ju frågan kring hur och varför skapas terrorister. Gillar man konspirationsteorier – så har Iron Man 3 med en av de populäraste kring terrorism och 9/11. En annan intressant fråga som finns med i filmen är den kring det militärindustriella komplexet och frågan om man verkligen skall forska på saker som väldigt lätt kan användas till militärt bruk? Man har tom gjort en liten film på temat:

Annonser

Posted on april 26, 2013, in Filmer, lektionstips, Medietips and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Många bra poänger. Bara ett citat fick mig att hajja till: ”Men filmer skall helst klara av att stå på egna ben.” Vem har hittat på den trista regeln? Star Wars (främst då kapitel V och VI) och Sagan om Ringen-filmerna lider knappast av att förutsätta sina andra delar för att vara begripliga. Men i detta fall är det inte ens så extremt. Snarare är kopplingarna någonstans mellan dessa exempel och En prins i New Yorks flirt med Ombytta roller. Det som händer på duken räcker, men för att få hela historien klar för oss bör vi ha sett den där andra filmen. Många filmer lider i min mening snarare av att ha hermetiskt slutna berättelseskeenden istället för stimulera kalla förmågor (negative capabilities). Att låta dessa stimuli plockas upp i parallella film-franchaises stimulerar snarare berättelsernas möjligheter i min mening.

    • Att låta dessa stimuli plockas upp i parallella film-franchaises stimulerar snarare berättelsernas möjligheter i min mening. Håller delvis med dig där men denna text är främst skriven för hur man arbeta med den i skolan. Då är det problematiskt med en film där väldigt stor del av karaktärsutvecklingen bygger på något många inte sett eller som jag upptäckt när jag talat med elever att de sett Avengers men inte förstått/minns inte handlingen. Men det kommer bli intressant hur denna film och Thor kommer tas emot. Vi talar ju verkligen transmedia med många olika media – serietidningar, spel etc som alla finns där för att skapa en berättelse – dock enbart den berättelse Marvel studios kan berätta dvs utan t.ex. X-men. Hur de löser det hela när Wolverine sedan går med i Avengers vet jag inte.
      Tack för kommentaren!
      Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: