Boktips inför sommaren från Filmpedagogerna

Glad sommar önskar vi på Filmpedagogerna. Vi tänkte avsluta läsåret med lite tips inför sommaren. Man vet aldrig, det kanske regnar? Eller så får ni möjlighet att hinna ikapp lite under sommaren.

Vi börjar lite med boktips – för oss är sommaren en underbar möjlighet att läsa.

mullvad
Margareta Rönnberg har nyligen kommit ut med en bok kring kontroverserna kring Lilla hjärtat. Rönnberg tar som vanligt barnens perspektiv och parti vilket ofta saknas i vuxna debatter. Boken heter ”Lilla hjärtat är en mullvad” – ”Nä, pengvin!” : en studie av kontroversen kring Stina Wirséns filmfigur.

big data

Just nu är det en enorm skandal på gång i USA om övervakning och att hämta information från de stora datajättarna. Så vad kan man göra med så mycket data? Väldigt mycket, visar det sig. I boken Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think så undersöker författarna hur och vad företag kan utläsa ur den information vi ger dem. Hur kombinationer av vad vi söker och köper talar om allt från hur sjukdomar sprids till när personer kommer bli gravida. Spännande och skrämmande läsning. Om man funderar på vilken information den amerikanska staten kan få från dessa enorma mängder data om oss alla, är det ännu mer skrämmande.

signalandnoise

Är ni intresserade av statistik så har vi tipsat tidigare, men gör gärna igen: Nate Silvers The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail — but Some Don’t. En fantastisk bok om hur statistik fungerar – vad man kan göra med all den information vi har – och hur kan den användas till gott och annat. Nate Silver har blivit den stora gurun inom att ”tippa” valresultat. I senaste amerikanska valet tippade han med sina statiska modeller bättre än alla andra statistikinstitut valets utgång. Frågan när vi i Sverige får någon som faktiskt kommer kunna ge oss bättre och mer korrekta prognoser inför valen. Fascinerande läsning.

fran_parm_hi

Eller så kan ni läsa en bok om filmer som bygger på böcker. Från pärm till skärm : om böcker som blivit film. En mycket bra bok för dig som arbetar med film och litteratur. Boken går igenom väldigt många filmer som blivit filmatiserade. Den går inte enbart igenom filmerna utan även de litterära förlagorna. Vilket är bra för en lärare som inte lär ha hunnit läsa igenom alla dessa böcker – eller för den delen sett filmerna.

trust me

Trust Me, I’m Lying Confessions of a Media Manipulator av Ryan Holiday är måste läsning om du arbetar med språk, sociala medier, retorik och nyheter. Ryan Holiday är en man som på senare tid blåste flera svenska journalister med sina upptåg och tanken på att all publicitet är god publicitet. Utifrån hans tankar lyckades även en reklambyrå blåsa typ hela Sverige med en reklamkupp för choklad. Lyssna på det hela här i ett reportage från p1 Medierna: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/170303?programid=2795

9780753541463_200_salt-sugar-fat_haftad

Sista boktipset är inte kanske en bok med väldigt klar koppling till skolans grundämnen. Men det är en fantastiskt bra bok och eftersom en av oss filmpedagoger är Hemkunskapslärare tipsar vi gärna om den. Den heter: Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us och är skriven av Michael Moss. Boken ger en skrämmande inblick i hur världens största matföretag gör allt för att behålla sin maktposition och pumpa oss fulla med Salt, socker och fet. I ett land som USA där fetma numera är långt vanligare dödsorsak än vapen (och det vill inte säga lite) så satsar företagen allt mer på att behålla status quo. En riktig ögonöppnare och en thriller i ett. Förmodligen det mest skrämmande du kommer läsa i sommar.

Annonser

Posted on juni 12, 2013, in Böcker, IKT, lektionstips, mediekritik, Medietips, MIK (Medie- och InformationsKunnighet), MIL, Sociala medier and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: