Hjälten är en hen!

Vi föreläser kring de filmer som är populärast bland eleverna. De berättelser som eleverna brukar gilla mest oavsett om det är i film, tv eller böcker är utvecklingsberättelser. Dessa berättelser är i stort de samma, som vi fått i oss från det att man börjar läsa sagor. Liten skall bli stor, man har drömmar och mål som ska nås. Man måste lämna den trygga världen och möta sina värsta rädslor. Sedan kommer man tillbaka till sin ursprungliga tillvaro – utvecklad med nya erfarenheter. Mytforskaren Jospeh Campbell kallade dessa berättelser för Hjältens resa eller Monomyten. En myt som alla världens kulturer har för att just illustrera utveckling och som berättats i alla tider. Dagens böcker och filmer är inget undantag. Världens populäraste filmserier: Star Wars, Sagan om Ringen, Harry Potter, Twilight följer alla denna formell. Den är djupt rotad i seriemagasinen och dess filmer som hos Spider-man, Batman, Stålmannen, Iron man, Hulken etc. Likaså hos alla Disneyprinsessor som Snövit, Törnrosa, Ariel, Merida, Rapunzel och Tiana. Kort sagt berättelsen finns ständigt med. När vi berättar om denna myt brukar vi visa denna film: What makes a hero.

Problemet med den filmen är att hjälten här är en man. Ständigt får vi höra – men tjejer då? Var finns de kvinnliga hjältarna? Den populäraste hjälten på senare tid, som är en tjej, finns med i klippet: Katniss Everdeen från Hungerspelen. Finns det inga fler? Förutom de tiotal hjältar vi nämnt ovan som är tjejer finns det många fler. För hjälten är en hen. Har alltid varit – kommer nog alltid vara. Just nu finns det många hjältar som är kvinnor som är aktuella på bio, TV och DVD. På bio finner man Ryan Stone i Gravity, Bobo i Vi är bäst! Och för de lite äldre Monica Z. Olika genres, olika kvinnor/tjejer – alla genomgår de hjälteresor. Snart kommer Katniss tillbaka på bio i andra delen av Hunger Games – Catching Fire. Den 8 november kommer Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen ut som film. Hjälten är här Lisa, även om det är Mikael Persbrandts eminenta rolltolkning som lyfts upp mest. På DVD kan barnen just nu se Croodarna. Vill de se lite äldre skolbioaktuella filmer på DVD med kvinnliga hjältar rekommenderas Bitchkram och ÄTA SOVA DÖ. På TV finner vi alla favorittjejserier Vampire Diaries, Pretty Little Liars och Gossip girl (är avslutad). Bland serier som är aktuella just nu finns Bron och Homeland för de lite äldre. På Netflix finns det gott om kvinnliga hjältar i Orange is the new black. Bland äldre serier som kommer tillbaka kan man nämna Girls, the Killing/Brottet och True Blood.

monicazcroodarviarbastcatchingfiregravity

Så vill man arbeta med en kvinnlig hjälte och hjältens resa – finns mycket att arbeta med – nu och i framtiden. Vill ni göra det så finner ni hjälp att titta på hjältens resa här:

http://www.filmpedagogerna.se/hjaltensresared.pdf

Givetvis är ni varmt välkomna till os före en föreläsning på temat Sagor och myter!

Annonser

Publicerat på oktober 31, 2013, i Böcker, föreläsningar, Filmer, lektionstips, Medietips, MIK (Medie- och InformationsKunnighet), MIL, TV och märkt , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: