Vem kontrollerar nätet? Var med och kontrollera nätet! Idag är det dags :)

Reset the net

I dagarna händer bra saker vad gäller kontrollen av oss som rör sig på nätet, och kontrollen av själva nätet. Det är lätt att känna sig liten och obetydlig, övervakad och utnyttjad på en så otroligt komplicerad arena som Internet, men du är inte maktlös. Du kan återskapa din integritet på nätet. Nu är det dags att visa din makt. Det är dags att vara lite aktiv. Att visa Storebror vad du tycker. Nedan kan du läsa hur du gör.

Din information är en vara som säljs av världens största företag. Din information samlas och sparas av världens mäktigaste institutioner. Har du fortfarande någon integritet? Upprördheten är stor även bland vanliga människor efter Snowdens avslöjande, men borde inte en sådan ilska få oss att agera? Är det inte dags att vi gör det vi faktiskt kan?

På årsdagen av visselblåsaren Edward Snowdens första publicering av information från och om NSA lanseras en global kampanj mot övervakningssamhället, ”Reset the Net”.
Don´t ask for your privacy – Take it back!

 

En film om Reset the Net:

Skärmavbild 2014-06-05 kl. 12.40.24

 

Hur gör jag då? Här hittar du en infographic om hur du gör, steg för steg:

Infographic

 

Flera stora websidor inklusive Amnesty International och Greenpeace stödjer aktionen berättar The Guardian i veckan:

organisationer

Edward Snowden själv stöder naturligtvis initiativet:

Edward Snowden

Samtidigt lanserar Google en gratistjänst på Chrome som gör dina mail säkrare.                              Vill du skicka all din korrespondens på vykort eller vill du att det skall ligga i ett förslutet kuvert?

Google

Begrepp, organisationer, lagar och regler som rör internet och som därmed påverkan oss dagligen surrar förbi i nyhetsflödet. SOPA, TPB, CISPA, torrent, TTP, FRA, NSA, Nät-neutralitet och många, många andra. Företagen och myndigheterna har kunskap och resurser att navigera i dessa nya vatten. Inte många får lära sig vad dessa innebär i skolan, och hur många av oss vuxna sätter sig in i frågor som är avgörande för vårt samhälles frihet och att demokratin fortlever? Hur undviker vi att gå på grund? Svaret är naturligtvis, som alltid, utbildning.

Vem äger nätet? Det är en fråga som inte besvaras så enkelt.Komikern John Oliver redde i veckan ut begreppet nätneutralitet på ett sätt som inga vanliga nyhetsreportage lyckats med.

 

John Oliver

Han uppmanade sin publik att kommentera myndigheternas beslut på deras hemsida.               Detta är vad som hände. Wall Street Journal rapporterar:

WSJ

Angående aktivism och passivitet
Aktivism är ett ord som ofta används i negativa sammanhang i framför allt nyheter. Det kanske är dags att vi tar tillbaks det begreppet och fyller det med positiva värden.
För ett år sedan var Filmpedagogerna med vid den festliga doktorspromoveringen av juridikprofessor Lawrence Lessig i Lund. Lessig är en av grundarna av Copyrightalternativet Creative Commons och har föreläst i Sveriges Risdag om Copyright.
Det var en fröjd att höra honom tala om utbildningens roll för vårt samhälle. Lessig beskrev många hotbilder men var samtidigt hoppfull inför framtiden, men bara om vi engagerar oss i vår värld och våra samhällen genom att var aktiva medborgare. Han uppmanade väldigt konkret och tydligt alla som lyssnade till aktivism.
Världen behöver fler aktivister, avrundade juridikprofessor Lawrence Lessig.

Här kan du se en video från TED med ett föredrag han höll några månader tidigare.

Lawrence Lessig

10
10
10
10
10
10

Publicerat på juni 5, 2014, i Medietips. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: